Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodać śmietanę i posiekane masło, wyrabiać, kolejno dodając żółtka (każde następne dopiero po dokładnym wyrobieniu poprzedniego), 1/3 przygotowanej masy włożyć do lodówki.Pozostałe ciasto rozwałkować, przełożyć na posmarowaną cienką warstwą tłuszczu blachę.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć nadmiar soku.Starte owoce rozłożyć na spodzie ciasta.Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodając cukier, cukier waniliowy oraz budyń.Następnie rozsmarować na warstwie jabłek.Odłożone ciasto wyjąć z lodówki, pokruszyć (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach).Otrzymaną kruszonką posypać równomiernie ciasto.Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika.Szarlotkę piec około 60 minut w temp.200 stopni.Odstawić do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 3
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    pyszne ciasto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka91

    ciekawe
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    też dobre ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !