Sposób przygotowania

Wybieramy ładne, dojrzałe i nieuszkodzone owoce, najlepiej z pewnego źródła. Myjemy dokładnie, osuszamy i usuwamy pestki. Na dno rondla wlewamy troszkę wody, żeby nie przypalić owoców i wkładamy na to morelki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malutkim gazie do czasu, aż morele będą bardzo miękkie. Miękkie owoce przecieramy przez gęste sito i leciutko dosładzamy. Mi wyszło 1.2l przecieru i dodałam 50g cukru (100g na 1litr przecieru). Gorącym przecierem napełnić słoiki i pasteryzować 20-30 minut.

Komentarze

  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    lubię morele;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !