Sposób przygotowania

Migdały sparzyć, obrać ze skórek i drobno posiekać.
Na patelni stopić masło, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści - dodać nieco aromatu migdałowego oraz posiekane migdały.
Mieszać kilka chwil, aż całość się przyrumieni.
Masę migdałową wylać na blachę wyłożoną natłuszczonym (woskowanym) papierem do pieczenia- równo rozsmarować i odstawić, aż stężeje i ostygnie.
Rozkruszyć tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta.
Przesypać do szczelnego słoika.

Można użyć płatków migdałowych (łatwo się dają rozdrabniać) lub gotowych siekanych migdałów.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
  • 1
    img_0407
    Opublikowano

    Katarzyna87

    okej :)
  • 1
    21897_431167996939198_1031300874_n
    Opublikowano

    jolanta53

    Zawsze kupuję gotowy. Fajnie, że mogę zrobić sama.
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    świetny pomysł
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Najlepiej wg mnie sprawdzają się gotowe siekane migdały (mają formę drobniutkiej kosteczki) - można po ostudzeniu przesiać przez dość rzadkie sito lub druszlak z większymi oczkami niż sitko - odsiejemy wtedy trochę cukrowych drobinek, a pozostanie więcej migdałów. To, co pozostanie po przesianiu można wykorzystać do posypanie ciasteczek z polewą czekoladową czy muffinek z kremem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !