Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciane cake pops
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Siekamy ją z masłem.
Następnie dodajemy jajko i wlewamy tyle schłodzonej herbaty aby ciasto dało uformować się na gładko ale żeby nie było zbyt gęste. Ja dodałam około 190-200 ml herbaty.
Zagniatamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy dosyć cienko i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.
Ostrym radełkiem kroimy na kształt herbatników.
Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (około 25 minut).
Następnie przygotowujemy cake pops:
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno (te domowe są twardsze więc można pokruszyć je za pomocą blendera).
Dodajemy do nich masło i roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek), ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną herbatę.
Końcówki wykałaczek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki.
Część z nich obtaczamy w pokruszonych herbatnikach a część w kolorowym maczku cukierniczym.
Smacznego :)