Sposób przygotowania

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez około 4 min. aby makaron trochę zmiękł. Należy zwrócić uwagę na to, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je potem na talerze. Rozkładamy płaty osobno w taki sposób, żeby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i dodajemy go do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku, a następnie zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i szybko mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność tę powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wówczas zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I kolejno makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. W momencie gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do zjedzenia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię to.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !