Sposób przygotowania

Farsz
Lejkowiec dęty 1 kg
woda -do gotowania kominków
msól-2 łyżki
Grzyby lejkowce dętę są grzybami, ktore wyglądają troche jak "komin". Należy je dokladnie opłukać, często są na nich liście badz inne rzeczy pochodzace z lasu. Odcinamy końcówkę korzenia. Wrzucamy je go garnka i zalewamy woda, do tego momentu,aż zostaną w pełni zakryte. Dodajemy 2 łyżki soli. Grzyby gotujemy tak około 40-50 minut, na śrendio ogniu, nie na dużym. Ugotowane grzybki odcedzamy dokaldnie z wody. Takie grzybki pzrekręcone przez maszynkę sa świetne do pierogów, krokietów, nalesników , do obiadu itp.
Oczywiscie grzyby zbierane osobiście. NEch tylko powroci sezon.

Ja teraz je akurat miałem zamrożone.

Ciasto:
1 kg mąka,
2 łyżki olej,
1 łyżka Sól,
1,5 szklanki woda,



Wszytskie składniki na ciasto , które zostały wymienione w przepisie ( woda, olej, sól-1 łyzeczka, mąka, ) łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, Do każdego wykaldamy porcję grzybów.

boki ciasta łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalić.
Gotujemy w osolonej wrzacej wodzie, az same wyplyna na wierzch


Śmietny, niepowtarzalny smak. Polecam. JAk tylko przyjdzie sezon idziemy na zbieranie grzybków;)

Koszt tanie- gdyz ja sam zbierałem grzybki hehe

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne pierogi - nie mam pojęcia co to za grzyby
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    mic

    Halino zajrzyj tutaj, jest link i zobaczysz jak wygląda. Moze nie do końca efektownie, lecz pyszny jest. http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=364
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    mic

    i szybko się zbiera, bo rosną grupowo,ze tak powiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    ciekawe danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Żałuję, że nie znam się tak dobrze na grzybach ;/ sama bym chyba nie zebrała takich, a bardzo lubię grzyby.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Kaja35

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    fajne ale nie znam tych grzybków
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna138

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Nazwa grzyba jest powalająca:) ale pierogami chętnie bym się poczęstowała!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    to dopiero rarytasik pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    nie znam tych grzybów ale już sprawdziłam na necie jak wyglądają, bo pierożki z grzybami to ja uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !