Sposób przygotowania

Krok 1 / 6

Do naczynia plastikowego (np. wiaderka po serze twarogowym) wsypuję 60 g mąki żytniej typ 2000 i wlewam 60 ml letniej wody. Mieszam i wiaderko szczelnie przykrywam. Odstawiam na 24 godziny w ciepłe miejsce (jeśli kaloryfery już nie grzeją wiaderko lekko okręcam grubym ręczniki).


Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super nazwa :) a i chlebek smacznie wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Od dawana kusi mnie chlebek na zakwasie. Muszę go końcu upiec.
  • 2
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Chyba też zacznę piec chleb na zakwasie, skoro jego przygotowanie jest takie proste.
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Właśnie będę piekła w tygodniu, bo dopiero zakwas wstawiłam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    zjadłabym kawałek chlebka z tego zakwasu ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    super;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !