Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewjąca herbata jabłkowa
Dolewam wodę i dodaję kardamon (lub cynamon) oraz goździki.
Włączam grzanie i gotuję kilka minut pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i uwolnią swój smak i aromat, oddając go wodzie, w której się gotują.
No i czas na herbatę:
- jeśli czarna, dodaję ją do gotującej się wody, krótką chwilę gotuję, po czym wyłączam grzanie i zostawiam na 3-5 minut, aby herbata naciągnęła;
- jeśli zielona, wyłączam grzanie, czekam, aż jabłkowa woda chwilę odstoi, tak, by nie była gotująca się, po czym dodaję herbatę i zostawiam na 3-5 minut, aby naciągnęła.
Po tym czasie wyjmuję kawałeczki jabłek –nie będą już potrzebne, ale można je np. zjeść osobno tak, jak jabłka z kompotu;)
Przepis http://gotuj.skutecznie.tv/2011/11/rozgrzewajaca-herbata-jablkowa/