Sposób przygotowania

Jabłuszka umyć, osączyć, odciąć ogonki (można pozostawić po kawałku).
Z wody i cukru ugotować syrop (w szerokim garnku) z dodatkiem goździka.
Włożyć jabłuszka, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż oddadzą kolor do syropu i zupełnie zmiękną - w tym czasie powinno odparować część płynu.
Na zimny talerzyk (schłodzony w zamrażarce) upuścić kilka kropelek syropu, jeśli szybko gęstnieje lub nawet zastyga, można zdjąć garnek z ognia.
Odcedzić syrop ostrożnie, aby nie uszkodzić jabłuszek.
Do dużego słoika wlać spirytus i dopełnić syropem (najlepiej 1:1), szczelnie zakręcić i potrząsać, aż oba płyny się dobrze połączą.
Rozlać do butelek, dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 miesiące lub dłużej :)

Jabłuszka rozłożyć na papierze do pieczenia (nie powinny się stykać) i pozostawić, aby lekko przeschły.
Można je wysuszyć w letnim piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Jabłuszka świetnie nadają się do przybrania ciast, tortów, lodów, deserów, gofrów...

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami kulinarnymi :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    safcia

    uwielbiam swoje nalewki co z jablek jeszcze nie robilam
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Też są fajne, wszystko zależy od przyprawienia ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    jeszcze noe robiłam, trudno zdobyc rajskie jabłuszka
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    No niestety nie udało mi się ich nigdy kupić np. na targu, bo o sklepie warzywnym już nawet nie wspomnę ;) Jedyny sposób, aby je zdobyć, to długie spacery po skwerkach i działkach i rozglądanie się ;) Często są nimi obsadzone obrzeża parków miejskich, czasami na starych działkach rosną przy wejściu głównym, widziałam też na osiedlach i kiedyś nawet pod lasem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !