Sposób przygotowania

Sos powinno się przygotować w moździerzu,ale można również użyć zwykły mikser.
Rozdrobić w mikserze orzeszki i przełożyć na talerzyk. Następnie zmiksować czosnek , dodać połowę liści bazylii i rozdrobić je,dodać pozostałą część i ponownie rozdrobnić dolewając powoli oliwę z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać parmezan, orzeszki i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia się składników.Wszystkie te czynności należy wykonywać krótko, ponieważ bazylia jest bardzo delikatna i w czasie dłuższego miksowania traci swój smak i kolor.Aby zachować ładny,zielony kolor sosu należy w czasie miksowania dodać do składników łyżkę lodowatej wody/lub małą kosteczkę lodu/. Część pesto,które nie zużyjemy możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !