Sposób przygotowania

Cytryny dobrze umyć, najlepiej wyczyścić szczoteczką (ja używam szczoteczki do zębów ;)) włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby całe były pod wodą i zostawić na 24 godz. po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy 30 min. odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odstawiamy na 24 godz.
Po tak długim czekaniu cytryny odcedzamy, suszymy i kroimy w drobną kostkę (razem ze skórką).
Z 1 litra wody i cukru robimy syrop, wodę gotujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu dodajemy pokrojone cytrynki i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając aby cytryny nie przywarły. Gotowanie kończymy jak cytryny stana się przeźroczyste i miękkie. Przekładamy do słoiczków i stawiamy wieczkiem do dołu.

Konfitura idealna do herbaty, u mnie w domu wszyscy ją uwielbiają, nawet mama, która nigdy nie pije herbaty ze świeżą cytryną :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    ciekawe jak smakuje herbata z taką cytryną
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    bardzo orginalne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    świetna do rogalików na śniadanie :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    fajne to może być
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonkot

    jaki piękny kolor!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiek

    ciekawe nigdy nie robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !