Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Składniki na bazę do pasztetu

* 1 kg surowego boczku,
* 1 kg łopatki,
* 3 szt. marchewki,
* 30 dag wątróbki drobiowej,
* 2 szt. cebula,
* 1 szt. seler mały,
* 5 szt. ziele angielskie,
* 3 szt. liście laurowe,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 szt. sucha bułka
* 1 op. przyprawy pasztetu
* 2 jajka
* 3 łyżki bułki tartej
* pieprz kolorowy do smaku
* sól morska
* 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki

Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięs, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. w między czasie smażymy na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągamy mięso i marchewki, studzimy. W płynie rosole moczymy bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawiamy wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą do pasztetu. Masę dokładnie wyrabiamy ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. To jest podstawowa baza do robienia moich pasztetów.


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    wygląda rewelacyjnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paweł10

    ekstra :-) efekt końcowy wspaniały :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    wygląda fantastycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    wow! bardzo mi sie podoba ten pasztet! chetnie zjadlabym kawalek
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zawsze korzystasz z tej samej masy pasztetowej (w sensie takie same proporcje dajesz) czy bywa różnie?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    nie zawsze, ale tym razem robiłam 2 pasztety z masy która jest przy 1 zdjęciu, jeden gotowałam drugi piekłam w piekarniku
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja w sumie przy pasztetach zawsze improwizuję i każdy wychodzi inny :o) Staram się tylko dobierać odpowiednie proporcje bardzie tłustszego mięsiwa, aby pasztet nie wyszedł suchy. Też muszę pomyśleć nad takimi warzywnym wstawkami do pasztetów. Świetnie urozmaica i wygląd i pewnie smak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !