Sposób przygotowania

Przodki opłukać, oczyścić z błon i skroić z nich mięso, usuwając ścięgna. Mięso, zrumienioną w części tłuszczu cebulę i namoczoną, lekko odciśniętą bułkę zemleć 2 razy. Do zmielonej masy dodać pokrojoną słoninę lub boczek, jajko, sól, pieprz, dokładnie wyrobić i na desce posypanej bułka tartą uformować gruby wałek. Rozgrzać tłuszcz w brytfannie włożyć mięso, oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny, często polewając sosem. Pod koniec pieczenia wlać na brytfannę rozmieszana z maka śmietanę i dusić przez kilka minut w sosie. Mięso pokroić w poprzek włókien na dość grube plastry, które w kolejności krojenia ułożyć na półmisku. Podawać oblane sosem i posypane natka z ziemniakami lub makaronem i z jarzyną lub surówką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !