Sposób przygotowania

ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
25dag margaryny
5 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa:
1/2 kg dobrze zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
+ polewa czekoladowa i zmielone orzechy
Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzać, mieszając, na bardzo małym ogniu. Ostudzić gotową masę. Do ostudzonej masy dodać, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową i przełożyć ciasto do wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką tortownicy.
Pół kostki masła utrzeć z cukrem i dalej ucierając, dodawać na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce zmielonego sera oraz przesianego budyniu. Wyrabiać na jednolitą masę i wyłożyć na ciasto kakaowe. Piec około godz. w 200stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu, polać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smacznie wyglada ;)
  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    bardzo smaczne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam takie a'la serniczki. A czekoladowe to już w ogóle pyyycha ! Dodaję !
  • 0
    original
    Opublikowano

    adagio

    czy to zdjęcie na pewno dotyczy tego przepisu ?? właśnie wypróbowałam ten przepis i wedle wskazówek najpierw wylałam ciemną masę która jest dość lekka i płynna a potem usiłowałam wylać masę serową - też płynna i w żadnym przypadku nie da się zrobić warstw wyszedł marmurek ser "się utopił" i wygląda to dość niechlujnie .. w czasie pieczenia ciemna masa rosła serowa naturalnie dużo dużo mniej i zastanawiam się też nad ilością sera bo pół kilo wcale nie stworzył takiej warstwy jak na zdjęciu - może jakieś nieścisłości w przepisie ?? proszę o odpowiedz bo przepis bardzo ciekawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    Do ciasta mogłam dać więcej mąki (ale dosłownie troszkę więcej), by mi się nic nie "utopiło", a jeśli chodzi o ser; miałam wiaderko (kg) i zostawiłam prawie połowę. Masę wylewałam na środek ciasta a po kilku min w piekarniku, wyjelam na sekundę, by rozprowadzić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    adagio

    przepis robi furorę po prostu odwracam go do góry "nogami " i polewam polewą sypie albo orzechy albo płatki migdałowe a raz wiórkami kokosowymi super przepis za karzdym razem wychodzi
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    no widzisz;) smacznego:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    wypróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !