Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

przesiać mąkę, posiekać masło z mąką, dodać roztrzepane jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty (25 cm średnicy). Na ciasto położyć papier wsypać fasolę (fasola obciąży ciasto, aby nie wyrosło, można ją schować i używać tej samej do kolejnych wypieków).
Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku w 180C.

Przygotowanie nadzienia:

1.Gotujemy ziemniaki i kroimy w plastry ok 5 mm.
2.Szpiank płuczemy, usuwamy łodygi i gotujemy w małej ilosi wody ok 3 min. Odcedzamy i wyciskamy całą wodę.
3.W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt, parmezan, szpinak, doprawiamy i mieszamy.

Na przygotowane wcześniej ciasto układamy ziemniaki, ser kozi i całość zalewamy masą szpinakową.

Tartę pieczemy 35min w tem 180C.

Polecam, Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    szpinak i kozi ser...dla mnie OK...
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    doskonała :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !