Sposób przygotowania

Drożdże, po łyżeczce cukru i mąki mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy. Margarynę roztapiamy . Wszystko wlewamy do mąki, dodajemy jajko, cukier waniliowy, resztę cukru i ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Metalową miskę ustawiamy do góry dnem i smarujemy margaryną. Część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy 2 koła (dno).
Jedno koło kładziemy na miskę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Z ciasta formujemy wałki. Jeden przyklejamy na dół miski, smarujemy żółtkiem. Pozostałe wałki układamy na misce tak by utworzyły plecionkę koszyczka. By zakryć łączenia kładziemy drugie dno i wałek na dół koszyczka. Wszystko smarujemy żółtkiem.
Z pozostałego ciasta robimy warkocz, który będzie służył za rączkę koszyczka. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200 stopni.
Rączkę koszyczka przyczepiamy na wykałaczki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Chojłówna

    jaki śliczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    świetny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    prawdziwy baranek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !