Sposób przygotowania

W rondelku roztapiamy margarynę. Studzimy. Oddzielamy białkajajekod żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.Nadal ucierając, dodajemy na zmianę - łyżkę roztopionej margaryny, łyżkę wody , łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia itd. 1/4 masy przekładamy do innej miseczki i wsypujemy do niej kakao. Mieszamy starannie. Do pozostałej masy wsypujemy kisielkowy proszek. Z białek ubijamy pianę. 1/4 piany dodajemy do masy kakaowej, pozostałe 3/4 piany dodajemy do cytrynowej masy.Mieszamy ostrożnie. Formę smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej najpierw trochę jasnej masy, potem kakaowej i przykrywamy resztą jasnej masy. Pieczemy ok 50-60 min w temp 190 stopni. Przyrządzamy lukier :do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z cytryny-energicznie mieszając, aż do pożądanej gęstości lukru. Upieczone i ostudzone ciasto pokrywamy lukrem i dekorujemy otartą skórką cytrynową oraz plasterkami cytryny.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    halina55

    Pycha :D
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    uwielbiam takie babki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    fajna babka na święta :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    apetyczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pieknie wyglada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !