Sposób przygotowania

Cytryny dokładnie umyj pod wodą i pokrój w bardzo drobną kostkę.Wlej wodę do garnka,wsyp 200g cukru i doprowadź do wrzenia.Wrzuć cytrynę pokrojoną w kostkę.Gotuj do całkowitego odparowania soku.W tym czasie obierz gruszki pokrój je w małą kostkę i polej przygotowanym sokiem z jednej cytryny.Wrzuć gruszki do garnka i dodaj pozostałe 300g cukru.Doprowadź do wrzenia mieszajac,aby cukier sie nie skarmelizował.Ostudź masę gruszkowo-cytrynową,przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki.Następnego dnia gotuj konfiturę jeszcze przez 10minut.Jeśli pojawią się szumowiny zdejmij je.Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoiczków.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !