Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy na parze do miękkości. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną cebulę ,i smażymy aż się zeszkli następnie dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy smażoną cebulę, odsączonego tuńczyka, garść liści kolendry, skórkę cytrynową, pieprz czarny i cytrynowy oraz sól. Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę , przy pomocy widelca lub ugniatacza do ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz przesianą mąkę i wyrabiamy pulchną masę przez około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju tak żeby placki smażyły się do połowy zanurzone (około 100ml) W dłoniach formujemy małe placuszki które obtaczamy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z plasterkami cytryny i sosem czosnkowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    cris04

    Robię trochę inaczej,ale polecam.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    karolcia_zip

    Ciekawe danie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ciekawa jestem ich smaku, fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetne :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    ciekawy pomysł na placki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !