Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki smażone na patelni

5.0
(18)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doskonały dodatek do obiadu lub kolacja. Świetnie smakują podane z kwaśnym mlekiem. Ziemniaki smażona na patelni można przygotować z surowych ziemniaków lub też wykorzystać ziemniaki, które pozostały z dnia poprzedniego. 

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
boczek 4-5 plastrów
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki smażone na patelni

Opcja 1. Wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Danie można przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy pokroić je w dowolny sposób np. na plastry, ćwiartki i przełożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz. Cebulę obrać i pokroić według uznania. Czosnek przecisnąć przez praskę, a boczek pokroić na grubszą kostkę. Tak przygotowane składniki przełożyć do ziemniaków i razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą oraz przyprawą do ziemniaków.

 

Opcja 2. Danie ze świeżo ugotowanych ziemniaków.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy np. w plastry. Cebulę obieramy i kroimy według uznania. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony boczek oraz doprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków. Całość podsmażamy do miękkości ziemniaków.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak