Sposób przygotowania

Przesiać mąkę, następnie w podgrzanym mleku rozprowadzić 1/3 mąki, dożdże i 2 łyżki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę i wstawić ją do lodówki.
Rozpuścić i przestudzić masło.
Jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym podgrzać na kąpieli wodnej, ciągle mieszając.
Dodać resztę mąki i rozczyn i dobrze wymieszać.
Na koniec dodać po trochę, roztopione masło, aż całkowicie wchłonie.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, przysypać kruszonką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190st C i piec ok 45min.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    najlepsze ciepłe z zimnym mlekiem :) wiem że niezdrowe ale tak lubię najbardziej :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    do tego szklanka mleka i niczego więcej mi nie potrzeba;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    pyszna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo lubię takie drożdżowe ciasto do porannej kawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    ja taką drożdżówkę lubię do kawy z mlekiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !