Sposób przygotowania

Truskawki odszypułkowujemy i przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików tak, żeby sięgały 4/5 wysokości słoików. Do każdego ze słoików dodajemy 2 łyżeczki cukru i zalewamy je wodą do połowy wysokości słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą tak, żeby po włożeniu do niej słoików sięgała do około 3/4 ich wysokości. Pasteryzacja powinna trwać około 5 minut, ponieważ po dłuższym czasie truskawki mogą się rozgotować. Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Często pijam takie kompociki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra54

    Pycha!!!!!!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Na zimę obowiązkowo.
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    do obiadu jak znalazł
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    lubię takie domowe kompoty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !