Sposób przygotowania

W małym garnuszku podgrzewamy 1 szklankę cukru, łyżkę masła i wodę, do momentu, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy wszystko i gotujemy pod przykryciem około 3 minut. Zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy - mieszając od czasu do czasu, aż płyn stanie się złocisty. Gotową glazurę wlewamy do tortownicy i odstawiamy aby ostygła. Obieramy gruszki i kroimy na plastry. Obsypujemy plastry gruszek łyżeczką chili. Odstawiamy. Do przesianej mąki dodajemy kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1 łyżeczkę chili. Mieszamy ze sobą. Odstawiamy na chwilę. Czekoladę podgrzewamy w rondelku razem z masłem, aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia. Kiedy czekoladowa masa trochę ostygnie, dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i nadal ubijamy. Dodajemy na zmianę - mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, oraz maślankę. Na zastygniętej glazurze układamy plastry owoców, zaś na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu odczekujemy około 20 minut, by ciasto ostygło i wyciągamy je z tortownicy-odwracając "do góry nogami" - tak aby gruszki były na górze ciasta. Podajemy ciasto ciepłe - np. z lodami waniliowymi :)

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ciasta z chili jeszcze nie robiłam... A zapowiada się ciekawie:)
  • 3
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    ciekawy przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zdzislawa2

    musi być ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    kupiska

    ja przepadam za pikantnymi potrawami,ciasto z mojej bajki...
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    diabelsko pyszne!
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    ciekawa propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    może być niezle
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    wow bardzo oryginalne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    wow
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Wg mnie ma świetny ciemny, wręcz czarny kolor. Co to za kakao?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Paulina33

    bardzo fajne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    przejs

    zwyczajne kakao -od tej glazury nabrało takiej ciemnej barwy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    bardzo fajny przepis i apetyczne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    fajnie wyglada
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda wspaniale i zapowiada się super smacznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    diabelsko ciekawe :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    2 łyżeczki chili na szklankę mąki :) odważnie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bgs1984

    mniam
  • 1
    beztytulu
    Opublikowano

    marzenciak1985

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    malinyWkuchni

    Uhuhuuuuu rzeczywiście diabelskie! Przepis wychodzi poza stereotypy! A to dobrze :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !