Sposób przygotowania

Grzyby, najlepiej jak najmniejsze, mogą być dowolnego gatunku, ja zwykle marynuję tylko podgrzybki, dokładnie oczyszczam z ziemi i mchu. Gotuję w osolonej wodzie (1l. z dwiema łyżeczkami soli) przez ok. 20-25 minut na niewielkim ogniu, by nie wykipiały.
Ugotowane grzyby odcedzam.

Przygotowuję marynatę: mieszam wodę z octem i wymienionymi wyżej przyprawami (plus cukier i 1 łyżka soli) i doprowadzam do wrzenia.

Grzyby przekładam do wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą i zakręcam. W przypadku gorącej marynaty, nie ma konieczności pasteryzacji przetworów.

Grzyby są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 dniach.

Komentarze

  • 3
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    świetne pychota, żeby tylko grzyby w tym roku dopisały
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    pycha
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubie takie ..
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam małe grzyby.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mmmmmm lubię;))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Są pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !