Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieść widelcem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtko utrzeć z twarogiem, białko ubić na sztywną pianę. Do twarogu z jajkiem dodać szczyptę soli i cukru. Mąkę wymieszać ze skrobią i dodać do twarogu, wymieszać i dodać pianę z białek.
Ciasto może być lekko klejące. Na stolnicę wysypaną mąką, wyłożyć ciasto i uformować wałek. Spłaszczyć go ręką lub nożem i pociąć na równe kluski.
W szerokim garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić kluski i gotować ok. 4-5 minut po wypłynięciu. Odcedzić z wody.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Na zrumienioną bułkę wrzucić ugotowane kluski, posypać cukrem i jeszcze krótko smażyć.
Podawać na ciepło.

* mąkę owsianą można zrobić samemu z płatków owsianych.
** kluseczki są trochę mniej pulchne niż z pszennej mąki a owsiany smak jest wyczuwalny dosyć mocno.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    ronald88

    supcio
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    oto przepis dla mnie ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !