Sposób przygotowania

Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, ubij mikserem. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp do niej małymi porcjami cukier i dalej ubijaj do czasu, aż się rozpuści. Pianę połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej, Delikatnie drewnianą łyżką. Wysoką tortownicę posmaruj tłuszczem. Boki i spód oprósz tartą bułką. Tak przygotowana tortownicę napełnij ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 40 - 45 minut. Upieczony biszkopt dobrze wystudź. Kawę rozpuść w odrobinę wrzącej wody ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Do utartego masła dodaj żółtka. Gdy składniki dobrze się połączą do masy wsyp cukier puder i nadal ucieraj by powstał gładki krem. Wlej do niego ostudzana kawę i wymieszaj. Zimny biszkopt przekrój na 2 części i każdą z nich jeszcze na 3 placki. Przygotuj poncz do zimnej herbaty wlej rum. Każdy blat biszkoptowy nasącz. Kolejno smaruj je kremem i układaj jeden na drugim. Ostatnia warstwa biszkopt bez kremu. Polej polewą

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !