Sposób przygotowania

Ciasto kruche: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i margarynę. Margarynę dokładnie posiekać. Dodać żółtko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę, a następnie rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o średnicy ok. 25 cm.
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać do zmielonego sera. Dalej dodać olej i budyń, wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej sparzone rodzynki.
Sernik z rodzynkami i kakaem: na ciasto wykładać łyżką masę serową ciemną i jasną na zmianę. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni C. Upieczony sernik udekorować lukrem lub kruszonką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !