Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe czekoladowe niebo
Ubijamy białka jaj na sztywno, dodajemy 5 łyżek cukru.
Żółtka ubijamy z resztą cukru, dolewamy cienkim strumieniem do ubitych białek.
Ubijamy na najmniejszej prędkości.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy ciasto do prostokątnej blaszki i pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
Wyjmujemy, studzimy, przekrawamy na pół.
Jeden blat wsadzamy zpowrotem do blaszki.
Masa czekoladowa:
Gotujemy 3/4 litra mleka razem z margaryną. W reszcie mleka mieszamy dokładnie obie mąki i kakao.
Gdy margaryna rozpuści się w mleku wlewamy rozmieszane mąki i kakao i gotujemy gęsty budyń.
Jeszcze gorący wylewamy na jeden blat biszkopta zostawiając trochę do polania wierzchu ciasta.
Przykrywamy drugim i polewamy odrobiną masy czekoladowej.
Dekorujemy wiórkami i cukrową posypką .