Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem,dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać żółtka utarte z cukrem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży.Zagnieść ciasto.Pod koniec dodać ostudzone masło i wyrabiać aż się całkowicie wchłonie i odstawić aby wyrosło.Po wyrośnięciu dzielimy na cztery częśći.Rozkładamy pojedyńcze części ciasta,smarujemy masą makową,zwijamy strucle,lekko przygniatamy ręką,przekrawamy nożem na trzy części i pleciemy jak warkocz.Smarujemy białkiem,posypujemy okruszkami i pieczemy 1 godzine w temperaturze 170 stopni.Z tych składników wychodzą cztery warkocze.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    super ladny
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Pyszność.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    teresa18

    taakie lubie
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    zdzichu

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    piekne
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    bardzo apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo smaczne drożdżowe ciasto ale takich warkoczy nie mam odwagi zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    dianix

    piękne zdjecie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ekstra sprawa - jak prawdziwe ;]
  • 0
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    świetny
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    pychota takie domowe wypieki!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !