Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy - rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie rósł utrzyj żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj ciepłe masło i olej. A teraz wyrabiamy cisto aż będzie odchodziło od reki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przekładamy na stół wałkujemy i tniemy na paski później na trójkąty i robimy rogaliki do środka dajemy marmoladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !