Przepis i sposób przygotowania na: Pasiak z czekoladowymi herbatnikami
W kwadratowej tortownicy ułożyć warstwę czekoladowych herbatników.
250 g śmietany przełożyć do wysokiego naczynia. Ubić, dodając pod sam koniec galaretkę truskawkową rozrobioną w mniejszej ilości wody. Masę wyłożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Na zastygniętą masę śmietanową wylać galaretkę truskawkową. Gdy galaretka zacznie tężeć ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Kolejne warstwy stanowią masa śmietanowa o smaku pomarańczowym, galaretka pomarańczowa, herbatniki czekoladowe, masa śmietanowa o smaku cytrynowym i n a samym wierzchu - galaretka cytrynowa. Na każdą masę śmietanową przypada 250 g śmietany, a sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku masy truskawkowej.
Należy pamiętać, aby każdą warstwę schładzać w lodówce przed nałożeniem kolejnej.
Najlepiej smakuje kolejnego dnia.