Sposób przygotowania

Do przesianej mąki wbić żółtko, dodać szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić ciasto.Jeśli jest za twarde, dolać trochę wody. Rozwałkować i wykroić krążki średnicy 5 cm.Zemleć ser i ziemniaki, wymieszać z posiekaną, usmażoną na oleju cebulą. Doprawić do smaku pieprzem.Na środek każdego krążka ciasta nałożyć farsz, krążki złożyć na pół i mocno zlepić, uważając, aby nadzienie nie wydostało się z ciasta.Pierogi ułożyć na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, by nie wyschły.Włożyć partiami do osolonego wrzątku.Gotować, aż wypłyną (około 5 minut), i wybrać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !