Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Najpierw należy przygotować rozczyn czyli: drożdże wymieszać z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Do przesianej mąki należy dodać przygotowany wcześniej rozczyn, ubite żółtka z cukrem, szczyptę soli, dwa kieliszki spirytusu cukry wanilinowe 1 i 3/4 szklanki letniego mleka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch cytryn. Ciasto wyrabiać, dopóki nie odejdzie od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozpłaszczyć je na stolnicy posypanej mąką.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    zjadłabym i to sporo :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    owocówka

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Damian10

    mniam pychotka uwielbiam domowe pączki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !