Sposób przygotowania

Do dużego garnczka wstawiamy mniejszy tak by nie dotykał dna i wisiał na uszkach.Mleko wlewamy do małego ganeczka a wodę do dużego tak by mały ganeczek był zanurzony prawie do połowy. Całość ustawiamy na dużym gazie i doprowadzamy wodę do wrzenia.

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę. Gdy mleko zrobi się ciepłe dodajemy czekoladę i odkładnie mieszamy.
Wanilie rozcinamy i delikatnie przyciskając nożem pozeskrobujemy nasiona. Kardamon mielimy lub używamy 1/4 łyżeczki mielonego. Przyprawy dodajemy do czekolady. Ciągle mieszając czekamy aż masa stanie się jednolicie brązowa bez grudek czekolady. Całość przelewamy do nagrzanego naczynia do fondue lub garnczek stawiamy stawiamy na desce do krojenia, i przy pomocy długich widelczyków maczamy kawałki owoców.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    czekoladkaa... czemu nie... a potem z dziesięć kółek koło domu..;D
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    pyszotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Mi się w sklepie Leclerc trafiła francuska 200g czekolada ,,do gotowania'' fajna gramatura i szybko się rozpuszcza.Cena około 6 zł czyli wychodzi taniej niż za zwykła czekoladę po100 gram, polecam poszukajcie w dziale z czekoladami.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    widziałam ja właśnie i zastanawiałam się czy kupić,dziękuję za podpowiedź:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna43

    uwielbiam
  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Teresa7

    Pycha!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !