Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić w piórka, po czym zeszklić na patelni. Dodać do niej oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki, czerwoną paprykę, brokuły podzielone na niewielkie różyczki i drobno pokrojoną chili. Całość dusić przez 5 minut pod przykryciem. Dodać przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Chwilę dusić. Pomidory odsączyć z zalewy, zachowując ją. Pokroić w średniej grubości plasterki. Dodać do reszty warzyw. Smażyć przez 3 minuty bez przykrycia. Przygotować sos beszamelowy: w rondlu roztopić 4 łyżki masła i wymieszać z taką samą ilością mąki. Przygotowaną zasmażkę rozprowadzić 3/4 l zimnego mleka (wlewając wpierw 3 łyżki i ciągle mieszając), zagotować. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ser. Formę na lasagne wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Nałożyć na nie 1/2 farszu oraz wlać szklankę sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Znów ułożyć płaty makaronu i powtórzyć te same czynności. Na wierzchu ułożyć płaty makaronu, dokładnie przykryć resztą sosu, polać zalewą pomidorową i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    tom

    ciekawy pomysł
  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    Makaron był zagotowany? Bo zamierzam wypròbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    smacznie i zdrowo :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    Płaty makaronu muszą być suche, niezagotowane.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    rewelacja!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Apetyczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !