Sposób przygotowania

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Gotujemy na małym ogniu z cukrem i 1 szklanką wody, tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już miękkie (po około 15 minutach gotowania), dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt przekrajmy na dwie części. Na ostudzony i przekrojony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy z usztywniaczem i wykładamy na jabłka, przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę jabłek i dekorujemy bitą śmietanką ze szprycy. Boki smarujemy bitą śmietaną, obsypujemy okruchami z biszkopta zmieszanymi z wiórkami kokosowymi. Dekorujemy dowolnymi owocami w moim przypadku są to: truskawka, ananas, kiwi.Ciasto wstawiamy do lodówki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    mały piękny torcik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    cudeńko
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    świetnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    ładny
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ładny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    przepiękny :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !