Sposób przygotowania

Ziarna uprażyć na suchej patelni do jasnozłotego koloru. Masło wymieszać w misce na pulchną masę z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Najlepiej zrobić to mikserem. Dodać ostudzone ziarna słonecznika - 1 szklanka, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Wsypać mąkę i teraz już ręką zagnieść ciasto. Powinno być dość miękkie,tłuste, ale nie powinno kleić się do rąk. Piekarnik nagrzać do 175°C. Z ciasta lepić kulki o średnicy 3 - 4 cm, należy je spłaszczać pomiędzy dłońmi i układać w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce do pieczenia. Posmarować ciasteczka białkiem i obsypać po wierzchu ziarnami słonecznika- 0,5 szklanki. Słonecznikowe ciasteczka piec partiami po 15 minut. Gotowe są złotego koloru. Jeżeli będziesz przechowywać je w metalowych puszkach, będą świeże nawet przez tydzień.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !