Sposób przygotowania

Gruszki umyć, obrać, usunąć ogonki i resztki dna kwiatowego, miąższ pokroić w kostkę nie usuwając pestek dla aromatu. Owoce umieścić w gąsiorku razem z goździkami, cynamonem oraz wanilią i zalać spirytusem. Szczelnie zakorkować i odstawić e ciepłe miejsce. Gdy gruszki puszczą sok i rozcieńczą spirytus, przenieść gąsiorek w chłodne miejsce. Po upływie prawie roku zalać nalewkę znad gruszek, zakorkować i odstawić. Gruszki zasypać cukrem i od czasu do czasu potrząsać naczyniem, aby cukier się rozpuścił. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zalać syrop, a gruszki wycisnąć w sokowirówce lub przez gęsty płócienny woreczek. Połączyć trzy płyny. Dodać winiak i rum, a następnie rozpuścić w nalewce kwasek. Po wymieszaniu całość przesączyć przez bibułkę filtracyjną lub gęste płótno. Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej pól roku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !