Do przygotowania potrzebny jest duży garnek, 4-5 litrowy. Groch najlepiej zamoczyć w wodzie już dzień wcześniej. Dokładnie przepłukać i zalać czystą wodą, zagotować zbierając z wierzchu białą pianę. Po zagotowaniu dodać plastry boczku, ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę oraz warzywa (marchewka, pietruszka, seler) umyte, obrane i starte na drobnej tarce. Dodać por i ząbki czosnku w całości. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem. Gdy groch będzie prawie całkowicie rozgotowany, wyjąć plastry boczku z zupy. Pokroić boczek i kiełbaskę w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć, gdy tłuszcz się lekko wytopi dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i całość wrzucić do zupy. Całość wymieszać.