Sposób przygotowania

Zanim poobierasz pomarańcze bardzo starannie je umyj w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Następnie obierz je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalej zimną wodą i mocz przez 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włóż do rondelka i zalej zimną wodą i gotuj około 10 minut. Następnie odlej wodę, skórki ostudź i pokrój w cienkie paseczki.

Z cukru i wody ugotuj syrop, wrzuć do niego pokrojone skórki, plasterki świeżego imbiru i gotuj 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Odstaw z ognia i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotuj skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, usuń imbir, a skórki przełóż do słoiczków. Jeśli nie, to ponownie gotuj skórki jeszcze przez 5-10 minut. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    aromatyczna:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    idealna do ciast :)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nigdy nie robiłam
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    śliczny kolor ma twoja skórka i ciekawy smak
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetne połączenie smaków
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    wyobrażam już sobie zapach ciasta z tą skórką,pycha
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    taki inny sposób na przygotowanie skórki :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    kusząca propozycja do zrobienia
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    świetny pomysł :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !