Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Margherita
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, drożdże, 1 łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrabiać ciasto przez 15 minut, po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Rozdrobnione pomidory zagotować w rondlu z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Ciasto podzielić na dwie części, posypać mąką, rozwałkować na cienkie placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze. Odstawić odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie pizze posmarować sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzać do temp. 250℃. Odczekać 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika. Włożyć blachę do górnej połowy. Pizzę piec ok. 15 minut, aż boki się zarumienią a spód będzie upieczony. Na koniec posypać serem. Jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika, aby się roztopił. Pizze posypać oregano.