Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicą II
Soczewicę w zależności jaka (ja używam zielonej i brązowej) wrzucam do nieosolonej ciepłej wody i gotuję z 20 minut (jeśli chcemy by była bardzo miękka to gotujemy jeszcze dodatkowe 10 minut, ale taka al dente też rozgotuje się dalej już w zupie), gdzie na 5 minut przed wyłączeniem dodaję z 2/3 łyżeczki soli. Przelewam przez sito, przepłukuję i dodaję do wywaru warzywno-rosołowego.
Skrzydełka z kurczaka (lub inne mięso na rosół - np. ze 2 pałeczki, z połowę małej budy rosołowej) wrzucamy do 2,5 litra gorącej wody, wraz z liściem laurowym, pokrojonym w plasterki czosnkiem, kostką rosołową i ziarnistym pieprzem. Ja już teraz doprawiam 1/3 łyżeczki imbiru mielonego, szczyptą pieprzu ziołowego, świeżo zmielonym pieprzem i dodaję z pół łyżeczki soli. Gotuję to ok. 10 minut, a w tym czasie obieram marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki i kroję w kostkę i dodaję do gotującego się rosołu. Całość jeszcze gotuję ok 15 minut - do niezupełnego zmięknięcia warzyw. Dodaję wtedy przepłukaną soczewicę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną cebulę i dodaję potem pokrojonego boczku - przyrumieniam razem wszystko i dodaję do zupy i zagotowuję. W między czasie dodaję koncentrat pomidorowy oraz kaszkę mannę do zagęszczenia, doprawiam wg smaku solą i innymi przyprawami i gotuję jeszcze z 2-3 minuty.