Sposób przygotowania

Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy i kroimy w cienkie paski. Sałaty dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk, ogórka, awokado oraz porozrywanej na mniejsze kawałki sałaty. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ryż rozsmarowujesz na całej powierzchni nori?
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Nie, brzegi pozostawiam suche, bo przy zwijaniu ryż się i tak rozsmarowuje na całej powierzchnii.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja tylko smaruję 2/3 nori zaczynając od brzegu wraz z brzegiem :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Jarlin

    świetne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    pierwsze słysze żeby dawć marchewkę do sushi
  • 0
    original
    Opublikowano

    parysek10

    Dobre na przyjęcie na bogato

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !