Sposób przygotowania

Wszystkie składniki doprowadzić do temp. pokojowej , rodzynki namoczyć . Rozdrobnić drożdże wrzucić do lekko rozgrzanej śmietany , dodać łyżkę cukru i zagęścić mąką . Wymieszać . Przykryć i odstawić do wyrośnięcia . Roztapiamy masełko i schładzamy . Gdy rozczyn podrośnie , to przelewamy do miski zawierające pozostałe składniki z wyjątkiem rodzynek i wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się lepić podsypujemy mąką. Na koniec dajemy rodzynki i mieszamy . Formę smarujemy margaryna i bułka tartą , wylewamy ciasto odstawiamy w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Babkę pieczemy 50 minut. Przygotować kruszonkę : masło 4 łyżki, cukier puder 5 łyżek , 8 łyżek mąki . Na blat wsypać mąkę , dodać cukier puder i masło, mieszamy ucieramy palcami aż zrobią się kuleczki obtoczone mąka i cukrem i przed upieczeniem posypać ciasto.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    uwielbiam taką
  • 0
    original
    Opublikowano

    hanna992

    no jaka piękna babeczka
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    polecam ..
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    polecam ..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    Lubię ciasta drożdżowe a najbardziej kruszonkę;p
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelacyjna jak widać

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !