Sposób przygotowania

Do misy przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Zrobić wgłębienie po środku, dodać maślankę, letnią wodę, sól, cukier i pokruszone drożdże (dobrze, aby składniki miały temperaturę pokojową). Wyrobić ciasto, łącząc na samym końcu z olejem rzepakowym. Pozostawić pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Składniki układane na wierzchu pizzy zależą od tego, co kto lubi. ja do swojej użyłam:
- startego sera maślanego
- wędzonej szynki
- białej cebuli
- kaparów
- sosu chili

Ciasto rozłożyć na prostokątnej formie z piekarnika, lekko posmarowanej olejem. Na cieście rozsmarować 3 – 4 łyżki sosu chili. Ser maślany zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połowę sera rozsypać na cieście. Na tym układać plastry szynki, piórka białej cebuli i kapary. Po wierzchu posypać pozostałym serem. Piec 10 minut w temperaturze 220ºC.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    podoba mi się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !