Sposób przygotowania

Wod? zagotowa?. Do wrz?cej wody dodajemy ?elatyn? i dok?adnie mieszamy, a? si? rozpu?ci. Nast?pnie dosypujemy glukoz? i ponownie mieszamy, a? si? rozpu?ci. Szklank? cukru pudru wysypujemy na stolnic? a nast?pnie dodajemy po ?y?ce wcze?niej przygotowanej wody z ?elatyn? i glukoz?. Zagniatamy. Na pocz?tku mo?na sobie pomaga? i zagniata? ?y?k?, a nast?pnie nale?y dosypywa? cukier puder i dodawa? wod?. Gotowa masa powinna by? g?adka i elastyczna. Powinna by? gi?tka i rozci?gliwa jak plastelina i nie powinna si? kruszy?, Czas zagniatania to ok 45-60 min. Gotow? mas? rozwa?kowujemy. Tort uk?adamy na ?rodku a nast?pnie delikatnie wsuwamy d?onie pod ciasto i w ten sposób przenosimy mas? lukrow? na tort. Nast?pnie delikatnie naci?gamy mas? i dociskamy co tortu.
Z podanych sk?adników starcza na pokrycie tortu o ?rednicy 26 cm, oraz na wykonanie delikatnej ozdoby np. ró?yczek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Prosta w przygotowaniu i na pewno lepsza ni? ta gotowa, bo bez dodatków :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    warto by?o przeczyta?:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    robi? podobnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    a du?y plus jest taki, ?e je?eli masy zostanie mo?na j? zamrozi?
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    zamrosić ?ciekawe nic sie jej nie stanie ?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    tak, masę można szczelnie zapakować i zamrozić :)
  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super masa
  • 1
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    no niedługo się będę za nią brała ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Aniu to czekam na opinie :)
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    będę testować na urodziny córki
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    forgielka

    super na pewno mi się przyda
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    warto wiedzieć o tym przepisie
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    przepis, który może się przydać
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    przydatny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !