Sposób przygotowania

Na wstępie, tylko od nas zależy czy kurczak będzie lekko pikantny czy piekielnie ostry. Im więcej papryczki habanero tym bardziej pikantna potrawa.

Polecam użycie oliwy z pokrojoną habanero, ponieważ tłuszcz niweluje ostrość. A przy okazji mamy cudowną pikantną oliwę do smażenia, marynowania i sałatek. ( przepis w mojej księdze )

Wróćmy do kurczaka :)

1. Przyrządzamy marynatę: oliwę z oliwek, łyżeczkę oliwy z habanero i odrobinę pokrojonej papryczki ( może być ta z oliwy, będzie mniej ostra) mieszamy w miseczce.
2. Kurczaka posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą (albo słodką, tak żeby nabrała koloru) oraz cukrem brązowym.
3. Kurczaka wkładamy do miski z marynatą, odstawiamy na chwilę do lodówki.
4. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurczaka z dwóch stron, obracając kilka razy. ( polecam, aby chwilę smażyć pod przykryciem, żeby kurczak doszedł w środku). Kurczak powinien być brązowy.

SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !