Sposób przygotowania

Aby przygotować ciasto, należy do miski przesiać mąkę i kakao w proszku. Wcierać opuszkami palców masło, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier, wlać tyle wody, żeby wyrobić miękkie ciasto. Schładzać przez 15 minut.
Rozwałkować ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką i wyłożyć nim ceramiczną lub metalową, otwieraną formę do tarty o średnicy 23 cm. Na ciasto położyć aluminiową folię lub pergamin i wysypać fasolę (przeznaczoną wyłącznie do tego celu). Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190C przez 15 minut. Wyjąć fasolę i folię lub pergamin, piec przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie kruche.
W tym czasie przygotować farsz. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i kakao w proszku, nadal ucierając. Roztopić czekoladę, wlać ją do masy, dodać także śmietanę i esencję, dokładnie wymieszać.
Wylać masę na spód ciasta i piec w piekarniku o temperaturze 160C przez 45 minut albo do chwili, gdy farsz się zetnie.
Zostawić w formie, aby tarta całkowicie wystygła, potem przełożyć na talerz. Nałożyć bitą śmietanę i schłodzić.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    octo

    swietnie wyglada
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !