Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowe uszka
Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki i zostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, dodać reszte cukru, aromat i żółtka i niedbale wymieszać.
Następnie dodać chłodną Kasię i wyrobić gładkie ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrobić kilka razy.
Blat lub stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm.
Szklanką wycinać kółka i na środek każdego nałożyć po kilka borówek obsypanych mąką.
Zlepić pierożki a następnie zawinąć w uszko.
Uszka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem.
Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut.