Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki nektarynkowe
Dodać pokruszone drożdże i zasypać cukrem.
Zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Do większej miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtka, aromat i wyrośnięty rozczyn i lekko wyrobić ciasto.
Po chwili dodać margarynę i wyrobić gładkie ciasto.
Po wyrobieniu go podsypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyjąć ciasto z miski i jeszcze raz wyrobić.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienki, długi placek.
Nektarynki pokroić w kostkę, dodać do nich makę, wymieszać i rozłożyć je na cieście, ale nadmiar mąki z owoców zostawić.
Zwinąć roladę i ciąć niewielkie paszteciki pod skosem.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem.
Paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut.